• Acne therapie
  • Webshop biologische huidverzorging
  • Gratis parkeren voor de deur
  • Gratis bezorgd vanaf € 50,00
  • Ontspanning en huid verbetering

Alcohol met mate

Gepubliceerd op 2 mei 2021 om 12:48

Bij het woord alcohol gaat de gedachte al snel uit naar een koud pilsje of een glas rosé (althans, bij mij wel ;-)). Alcohol wordt ook gebruikt in cosmetica. Vaak heeft het begrip in deze context een andere lading, maar dit is niet altijd terecht. Je hebt namelijk verschillende soorten alcohol en ook de concentratie in het product kan een verschil maken. Ik leg het je uit.

 

Alcohol wordt vaak gebruik om de houdbaarheid van een product te verlengen, of om ingrediënten in op te lossen. Ook zorgt alcohol ervoor dat de werkstoffen uit het product dieper in de huid worden opgenomen. Dit gaat helaas niet zonder gevolgen. De alcohol lost namelijk het vetlaagje van de huid op waardoor de huidbarrièrefunctie een beetje wordt beschadigd. Het gevolg hiervan is dat niet alleen de werkstoffen makkelijker en dieper in de huid kunnen komen, maar ook dat bacteriënvorming meer kans heeft..

Betekent dit dan dat je jouw producten in de prullenbak kan gooien? Nee, want zoals gezegd zijn er diverse soorten alcohol. Er bestaan ook ‘vettige’ alcoholsoorten en deze houden het vocht in de huid vast, waardoor deze zachter aanvoelt. Welke dat zijn? cetyl alcohol, cetearyl alcohol, myristyl alcohol, benehyl alcohol en stearyl alcohol.

 

Voornamelijk producten bedoelt voor het verzorgen van de vette of onzuivere huid zitten vol met slechte alcoholsoorten. Je bereikt hier dus eigenlijk mee dat de huid gevoelig en onrustig wordt. Let daar dus extra op en vermijd slechte alcoholsoorten. Het gaat om de volgende benamingen: alcohol denat., SD alcohol, ethanol, methanol, ethyl alcohol en isopropyl alcohol. Bekijk eens de ingrediëntenlijst van de producten die jij in de kast hebt staan. Reinigingsdoekjes voor het gezicht of vloeibare handzeep bevatten veel conserveringsmiddelen. Gebruik liever een plantaardige olie voor het reinigingen van je oogmake-up en een traditioneel stuk zeep voor het wassen van de handen.

 

Tot slot, in goede huidverzorging zou je in principe geen slechte alcoholsoort moeten tegenkomen op de ingrediëntenlijst. Staat zo’n ingrediënt toch vermeld, maar achteraan of onderaan de lijst, dan hoef je je er geen zorgen over te maken. De aanwezigheid is dan vrijwel verwaarloosbaar. (Een ingrediëntenlijst lees je van boven naar onder of van links naar recht. Links of bovenaan staat het ingrediënt wat het meest aanwezig is in het product. Meestal is dat “aqua”.) Als de andere stoffen in het product er goed uitzien, kun je het gewoon zonder gevolgen gebruiken.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.