• Acne therapie
  • Webshop biologische huidverzorging
  • Gratis parkeren voor de deur
  • Gratis bezorgd vanaf € 50,00
  • Ontspanning en huid verbetering

Overstappen naar natuurlijke huidverzorging

Gepubliceerd op 29 mei 2022 om 13:55

Wil jij graag overstappen op natuurlijke cosmetica, maar weet je niet waar je moet beginnen? In dit blog vindt je 6 aandachtspunten die jou kunnen helpen bij je zoektocht naar natuurlijke verzorgingsproducten.

 

De cosmetica industrie 
De huidige cosmetica-industrie is er in alles op gericht om jou alles behalve goed te laten voelen over jezelf en je uiterlijk. Om jou onzeker te maken, zetten ze knappe modellen in om producten te promoten die jou dat zelfde uiterlijk zouden moeten bezorgen.  Deze vaak peperdure producten bestaan meestal uit de meest goedkope ingrediënten (lees: chemicaliën). Ingrediënten die er eigenlijk voor zorgen dat je meer van een product gaat gebruiken. Een crème op basis van het goedkope ‘minerale olie’ die je huid droog en trekkerig laat aanvoelen, zodat je vaker smeert. Een lipbalsem die je lippen alleen maar droger maakt zodat je er verslaafd aan raakt of de shampoo of conditioner die je haar laat uitdrogen. 

 

Chemicaliën en het milieu
Inmiddels zijn de meeste mensen er wel van overtuigd dat de verzorgingsproducten die je dagelijks gebruikt zoals een deodorant, parfum, dagcrème, shampoo, douchegel, make-up vol zitten met chemicaliën en microplastics. Deze synthetische stoffen verstoren de natuurlijke huidfuncties, worden in verband gebracht met enge ziektes, ze hebben invloed op je hormoonhuishouding en beïnvloeden je immuunsysteem. Enkele voorbeelden van deze synthetische stoffen zijn: Parfum, parabenen, siliconen, schuimmiddelen (SLS en SLES), synthetische kleur- en geurstoffen, conserveringsmiddelen en ook polyethyleen (microbreads in shampoo en scrub). Naast dat deze stoffen door jouw huid worden geabsorbeerd, verdwijnen ze uiteindelijk in het riool en dus in ons milieu. 

 

Van synthetisch belastend naar natuurlijk ecologisch.

-Wees alert op “Greenwashing”. De term ‘natuurlijk’ zegt niet zo veel over een product, want het is geen beschermende titel. Gelukkig zijn er steeds meer merken die gebruik maken van een keurmerk. Voorbeelden van keurmerken zijn: Cosmebio keurmerk (Bio & Eco), Ecocert keurmerk (Organic & Natural) en BDIH keurmerk. Kies je voor producten met een keurmerk, dan weet je zeker dat je goed zit.

– Begin klein en check welk product jouw twijfels en heeft en doe onderzoek op internet. Vervang bijvoorbeeld nu je deodorant en ga over een tijdje eens rondkijken naar een goede shampoo (bar) of PH-huid-neutrale gezichtsreiniger. 

– Neem de tijd om je huid af te laten kicken van je huidige verzorgingsproducten. Je lichaam, haar en huid zijn namelijk een beetje verslaafd geraakt aan al de chemicaliën. Je huid voelt na een halve dag droog aan, je lippen schreeuwen elk uur om een laagje vet en je haar moet elke dag worden wassen. 

– Wanneer je overstapt op natuurlijke verzorgingsproducten kan het zijn dat je lichaam anders gaat reageren. Je haar kan droog aanvoelen, je huid misschien een beetje ‘trekkerig’ en je zou zomaar ineens meer kunnen gaan zweten bij het gebruiken van je nieuwe deodorant. Logisch natuurlijk, want deze producten bestaan uit heel andere ingrediënten. Deze processen hebben tijd nodig, dus geef niet op! 

– Kijk eens kritisch naar de producten die je in je badkamerkastje hebt staan. Is de houdbaarheidsdatum bereikt? (Staat vaak in maanden afgebeeld op het potje). Nadat je huid is afgekickt van chemicaliën heeft het niet zoveel potjes en flesjes meer nodig. 

– Less is more! De huid heeft een zelf-herstellend vermogen. Als je huid in goede conditie is, heeft het weinig ondersteuning nodig. Een goede reiniger, dag/nachtverzorging en wekelijks een exfoliant in de vorm van een milde scrub of lysing is meer dan voldoende. 

 

Ben jij geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan met een gezondere lijfstyle? Neem dan eens een kijkje in de webshop van Chi of laat een vrijblijvend advies in de salon opstellen op basis van jouw huidtype, wensen en huidbehoeftes. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.