• Acne therapie
  • Webshop biologische huidverzorging
  • Gratis parkeren voor de deur
  • Gratis bezorgd vanaf € 50,00
  • Ontspanning en huid verbetering

Collageenpoeder of een bindweefselmassage?

Gepubliceerd op 21 september 2023 om 17:28

Zou jij het raar vinden als je aan een bodybuilder zou vragen hoe hij/zij aan die dikke spierbundels komt en het antwoord is: “Ik drink elke dag een kopje koffie met een schepje collageenpoeder”. Het klinkt een beetje gek, maar dat is wel wat de reclames over het gebruik van collageenpoeder in de cosmeticabranche je beloven: Een mooi, strak en vol gezicht zonder de rimpels en zonder de hangwangen. Kan slechts een pil of poedertje dit magische effect teweeg brengen?

 

Collageen is een eiwit dat onderdeel uitmaakt van ons bindweefsel. Er zijn in totaal 28 verschillende types, waarvan type I t/m 4 het meest voorkomt bij de mens. Niet alleen onze huid, maar ook onze botten, pezen, bloedvaten, kraakbeen en tanden bestaan grotendeels uit collageen. Naarmate we ouder worden, neemt de hoeveelheid collageen in ons huidweefsel af. Waardoor bijvoorbeeld ons gezicht, want daar draait het allemaal om, minder strak in zijn velletje zit.

 

Maar hoe groot is de kans dat een pilletje of poedertje, wat notabene eerst je complete spijsvertering moet doorstaan, precies op de plek terecht komt waar jij het wil hebben? Waarschijnlijk nihil.

 

Wat kan je dan wel doen om de productie van collageen te stimuleren of in ieder geval te voorkomen dat dit kostbare eiwit (te) snel wordt afgebroken door je lichaam?

 

De fibroblast is een cel in ons bindweefsel die zorgt voor de productie van o.a. collageen. Om cellen in ons lichaam actief en gezond te houden is de juiste levensstijl van essentieel belang. Alle lichamelijke systemen werken samen om jou er op je mooist uit te laten zien. Denk bijvoorbeeld aan de bodybuilder die de voorkeur geeft aan een eiwitrijk dieet. Eiwitten zorgen namelijk voor groei en herstel van de spieren. Ja, ook herstel, want tijdens de training (mechanische stimulatie) ontstaan er kleine scheurtjes in de spieren die het gezonde lichaam zelf kan repareren.

 

Een manier om het weefsel lokaal aan te zetten tot de productie van collageen is dus mechanische stimulatie, maar ook het toebrengen van ‘schade’ aan de huid. Wanneer je lichaam detecteert dat er ergens “trauma” (want zo heet dat dan) in de huid ontstaat, dan zal deze in actie komen om de schade te repareren. Zo kan je in feite zelf bepalen op welke locatie in je lichaam de productie van extra collageen op gang moet komen. Vormen van mechanische stimulatie vinden ook plaats in de salon. Een bindweefselmassage of microneedling zijn bijvoorbeeld technieken waarvan het effect -het stimuleren van collageenaanmaak- wetenschappelijk is vastgesteld.

 

Dus wat het wordt het.. Een café Latte of een vers geperste jus?


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.