• Acne therapie
  • Webshop biologische huidverzorging
  • Gratis parkeren voor de deur
  • Gratis bezorgd vanaf € 50,00
  • Ontspanning en huid verbetering

Lekker dik smeren met paraffine

Gepubliceerd op 4 februari 2020 om 10:49

Paraffine is een dunne, transparante synthetische olie die wordt gewonnen uit aardolie. Deze Minerale olie wordt al sinds 1872 gebruikt in de cosmeticabranche en vindt zijn toepassing in o.a. gezichtscrèmes en lippenbalsems. Cosmetische minerale olie wordt sterk geraffineerd en gezuiverd, waardoor een geur- en kleurloze substantie overblijft, welke uiteindelijk geschikt is voor cosmetische doeleinden. Door deze raffinage is minerale olie veilig in gebruik. 

Wat zijn de voordelen van deze stof?

Minerale olie is een goedkope grondstof die als vetmiddel wordt toegevoegd, zodat crèmes smeerbaar zijn. De olie blijft als een soort van filmlaagje op de huid liggen en sluit daarmee de poriën af. Vanwege deze eigenschap is de olie zeer effectief bij de behandeling van een droge huid. Door het afsluiten van de huid, voorkomt het dat er vocht uit verdampt. Ook biedt het bescherming tegen irritatie wanneer de huid beschadigd is (denk aan bijvoorbeeld eczeem).

Wat zijn de nadelen van deze stof?

Het nadeel van minerale olie is dat de beschermende functie zodanig goed is dat de huid ‘lui’ wordt bij langdurig gebruik. Op het moment dat het lichaam signaleert dat er ergens een tekort is van een bepaald stofje, dan straalt het een prikkel uit naar de hersenen, zodat het tekort kan worden aangevuld. Doordat de minerale olie er continu voor zorgt dat vocht niet kan verdampen blijft de huid vochtig en ontvangen de hersenen geen signaal van uitdroging. Het lichaam besluit de productie van vocht en vet naar de huid daarop te verminderen. Het gevolg hiervan is dat (celdeling)processen vertragen en de huid niet langer in staat is om de natuurlijke functies uit te oefenen.

De verslaving ontstaat wanneer de huid aangeeft te snakken naar de minerale olie. Denk bijvoorbeeld aan dat trekkerige gevoel van de huid wanneer je onder de douche uit komt. De huid vertoont direct tekenen van uitdroging en schilfering.

Wanneer je echt van dat trekkerige gevoel af wilt, zal je de huid dus weer ‘in actie’ moeten krijgen. Tijdens dit proces -wat een aantal weken kan duren-  kunnen er klachten zoals droge plekken, jeuk onzuiverheden en schilfers ontstaan. Uiteindelijk zal je niet alleen worden beloond met een frisse, gezonde teint, maar ook met een aangenaam gevoel.

 Conclusie:

Minerale olie voelt weliswaar –voor het moment- verzachtend op de huid, maar biedt geen verzorging. De werking is slechts oppervlakkig. De huidlagen met levende cellen worden op geen enkele wijze gevoed of gestimuleerd. De goedkope crèmes bevatten veelal minerale olie, omdat het een goedkoop ingrediënt/ smeermiddel is. Het is daarom belangrijk om altijd bij aanschaf van een crème de ingrediëntenlijst te checken, ook bij de luxere producten.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.