De Rokershuid

Gepubliceerd op 19 augustus 2020 om 12:16

Vroeger was roken de normaalste zaak van de wereld. Als ik nu tegen de jongere generatie zeg dat ik ooit in de trein, in een restaurant, in de bus op weg naar Spanje en in een vliegtuig heb gerookt, dan zie je de wenkbrauwen fronzen. Dat is maar goed ook, want als er één gewoonte schadelijk is voor onze gezondheid, dan is het roken. De huid heeft er ook behoorlijk onder te lijden: naast dat de gemiddelde roker er 20 jaar ouder uit ziet, kan ook zichtbaar ‘een rokershuid’ ontstaan.

 

Deze rokershuid ontstaat niet alleen doordat je zelf rookt, maar ook doordat je huid langdurig wordt blootgesteld aan rook. Een sigaret bevat veel schadelijke stoffen zoals teer, nicotine en cyanide. Telkens als er rook wordt geïnhaleerd krijg je deze stoffen binnen en zorgen zij ervoor dat de huid minder zuurstof kan opnemen. Dit heeft tot gevolg dat de doorbloeding verminderd en het collageen en elastine wordt afgebroken. Dit zijn de belangrijkste stoffen voor een stevige en gezonde huid.

 

De belangrijkste kenmerken van een rokershuid zijn:

  • Gelige teint; dit is meestal één van de meest direct zichtbare gevolgen
  • Grauwe teint; dit ontstaat doordat de vaatwanden vernauwen. De zuurstof en voedingsstoffen kunnen hierdoor moeilijker naar de huid vervoerd worden.
  • Dunne huid; door het roken wordt de bloedtoevoer verminderd, waardoor het collageen sneller wordt afgebroken.
  • Rimpels; rimpels boven de lip, rondom de mond en een diepe neus-lippenplooi zijn de meest kenmerkende rimpels van een roker.
  • Onzuiverheden; de roetdeeltjes die tijdens het roken ontstaan, kunnen de poriën verstoppen. Hierdoor laat de huid aan de oppervlakte sneller onzuiverheden zien.
  • Droge huid; door aantasting van het microbioom en het doordoor ontstaan van een slechte conditie van de huid kunnen er extra droge plekken ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld bij weersinvloeden, zoals kou of extreme warmte zorgen voor pijnlijke ongemakken.
  • Haaruitval; Doordat het bloed dus minder goed de zuurstof en voedingsstoffen door het lichaam kan vervoeren, worden de haarzakjes onvoldoende voorzien van bouwstoffen. Hierdoor wordt de ontwikkeling van haargroei aangetast.

 

Vanzelfsprekend is mijn advies om te stoppen met roken, maar ik weet als geen ander dat dit een zware opgave is. Je hele mindset moet er op afgestemd worden. Ik kan alleen maar zeggen dat het voor mij destijds de beste beslissing ooit is geweest. De schade aan mijn huid die toen is ontstaan, heb ik weten te beperken door gebruik te maken van de juiste cosmeticaproducten en behandelingstechnieken. Bij huidverbetering ligt de focus juist op het stimuleren van de stofwisseling en het afvoeren van schadelijke stoffen. Elke roker weet dat hij/zij er beter uit kan zien als de verslaving wordt overwonnen. Ben jij de volgende winnaar?

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.