Beautymistakes

Gepubliceerd op 29 maart 2021 om 15:08

De keuze om bepaalde dingen te doen of juist te laten bij het verzorgen van je huid zijn vaak gebaseerd op routines die op jonge leeftijd zijn aangeleerd. Maar of dat oma’s raad altijd de juiste is geweest valt te betwijfelen. In de praktijk zie ik hiervan regelmatig de gevolgen. Omdat voorkomen nog altijd beter is dan genezen heb ik de grootste vergissingen voor je op een rijtje gezet.

 

- Altijd dezelfde producten gebruiken

In de winter kan je huid door kou en een lage luchtvochtigheid anders aanvoelen dan in de zomer. Ook medicijngebruik, je weerstand of hormoonschommeling kan flinke veranderingen veroorzaken. Pas jij je huidverzorging niet aan op je huidconditie dan zie je in no-time de gevolgen ervan in de spiegel. Kies bijvoorbeeld in de winter voor een wat vollere crème en in de zomer voor een lichte textuur, zoals een fluid. Deze draagt wat luchtiger op de huid. Bij een onprettig droog gevoel zou je een waxvrije olie aan je routine kunnen toevoegen of iets minder vaak scrubben. Een verzorgend masker doet ook wonderen.

 

- Je gezicht niet reinigen voor het slapen gaan.

Vooral ’s-nachts vindt de collageenproductie en het celvernieuwingsproces plaats. Bij het laatstgenoemde gaat dat zelfs 8x sneller dan overdag. Dat proces is belangrijk voor het huidherstel, denk aan de schade in je cel-DNA door de UV-stralen die je overdag hebt opgelopen. Als je niet reinigt voor de nacht dan is je huid onvoldoende in staat zichzelf te herstellen. Het gevolg is op de korte termijn: onzuiverheden en irritatie. Op de lange termijn: het ontstaan van rimpels en pigmentvlekjes.

 

- Het gebruik van agressieve reinigers

Als bijvoorbeeld een normale tot gevoelige huid soms een puistje vertoont, is het niet verstandig om direct naar een agressieve reiniger te grijpen. Helaas gebeurt dat vaak en raakt de huid geirriteerd. Dit komt omdat bij onzuiverheden vaak wordt gedacht aan een vette huid met een overmatige talgproductie. De talg (natuurlijk huidvet) werkt als een beschermend laagje en als je dat teveel verwijderd -omdat het dus in feite niet overmatig aanwezig was-  dan ontstaat er irritatie. Kies daarom voor een zeepvrije wasgel, zonder al te veel parfum en was je huid 2x daags om onzuiverheden geen kans te geven.

 

- Te vaak scrubben of daarvoor het verkeerde product gebruiken

Wat is het toch verleidelijk om voor een extra glad huidje nog een beetje vaker te scrubben of te exfoliëren. NIET DOEN! Het kan je huid er juist ouder, doffer en droger laten uitzien. Je beschadigt de natuurlijke huidbarrière. Het gevolg daarvan is dat je huid zijn beschermende vetlaagje verliest en de vochthuishouding in de war brengt. Ook het scrubben met een korreltje is niet voor alle huidtypen geschikt. Gebruik voor een droge en gevoelige huid liever een lysing met stoffen als glycolzuur of salicylzuur. Als je deze exfoliërende ingrediënten op de juiste manier gebruikt, zal je huid er alleen maar stralender uit gaan zien.

 

- Veel te veel spullen in de badkamer

Een skincareroutine hoeft niet uit 10 verschillende stappen te bestaan. Een goede 2-staps reiniging, de juiste verzorging in de vorm van een serum of een olie en tenslotte ter bescherming een 24 uurscrème in de vorm van een milde moisturizer. Meer heeft je huid niet nodig. Tijdens zonnige dagen gebruik je als laatste stap uiteraard een goede zonnecrème. Overigens is de volgorde waarop je smeert ook essentieel als je het maximale uit je producten wil halen.

 

- Zonnebaden

Hoe verleidelijk is het om bij een lekker temperatuurtje je gezicht bloot te stellen aan de zon? Wat we vroeger niet wisten, maar nu wel is dat 90% van de huidveroudering ontstaat door de zon! Voorkomen is daarom beter dan genezen. Bescherm je huid altijd zo goed mogelijk met een goede zonnebrandcrème. In mijn blog zonbescherming 7 tips lees je hoe jij jezelf het beste kunt beschermen. En ga nooit onder de zonnebank. Gebruik liever een goede BB-cream om je snuit van een bruin kleurtje te voorzien.

 

- Heb geduld bij verandering van producten

Voordat je de goede resultaten gaat zien van een nieuw huidverzorgingsregime kan je zo maar twee maanden verder zijn. Het kan zelfs zo zijn dat je huidklachten tijdelijk verergeren. Geen zorgen, laat je huid wennen aan de hoge concentraties aan ingrediënten. Salonproducten bevatten tegenwoordig nou eenmaal meer dan 20% aan werkstoffen dan producten uit de drogisterij. Geen wonder dus dat je huid daarvan schrikt. Hou vol, want je wordt er alleen maar mooier van!

 


Reactie plaatsen

Reacties

Eunice
3 jaar geleden

Wat raadt jij me aan voor een goed doorbloede huid (door de opvliegers). Volgens mij heb ik ook een droge huid.
Xxx

Susanne Bataille
3 jaar geleden

Beste Eunice, tijdens de overgang vinden hormonale schommelingen plaats. Deze zorgen voor vervelende, lichamelijke ongemakken. Ook de huid kan heftig reageren. Zoals je zelf aangeeft voelt de huid droog. Tijdens deze periode is het belangrijk om de huid goed gereinigd te houden. Mede door de overmatige zweetproductie kan de huid niet comfortabel aanvoelen. Daarnaast raad ik je aan om een 'lichte' 24-uurscrème te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een fluid, deze is minder vettig van textuur, maar zorgt voor een verbeterde vochtbalans en daardoor een prettig gevoel. Onder het kopje "De salon/huidverzorging" lees je alle kenmerken van een droge huid en producten die je daarmee kunnen ondersteunen.

Susanne Bataille
3 jaar geleden

Ik heb je een link gestuurd van een gratis online evenement over de overgang. Wellicht kan je ook daarmee uit de voeten :-)